SPORT 2024-02-25 KL. 05:57

Allvarets stund inne för Troja

Av Magnus Blom

Sista omgången i Vårettan södra står för dörren då allt avgörs under söndagen. För IF Troja-Ljungby, som toppar tabellen, väntar hemmamatch i Ljungby Arena mot Forshaga IF som endast har äran att spela för.

Allvarets stund inne för Troja
Foto: Fredrik Skog

– Vi har en rolig möjlighet framför oss och målsättningen är att vinna serien och på så sätt gå direkt till kvartsfinal i play off, säger Trpjatränaren Jens Gustafsson, vars manskap genomförde ett lättare ispass i B-hallen under lördagsförmiddagen.

Forshaga har gjort det helt okej i Vårettan och säkrade fortsatt spel i division 1 på ett tidigt stadium. På slutet har det varit tunnsått med trepoängare och på de senaste tio kamperna har det endast blivit en och dar 3–0 hemma mot jumbon Eskilstuna Linden. I övrigt har värmlänningarna varit inblandat i många täta matcher där de ofta fått ge vika.

– De kan åka hit och spela utan press. Jag tror inte de är villiga att offra en hörntand för att vinna, så för vår del gäller det att sätta ned foten direkt och göra det obekvämt för dem.

Troja toppar alltså tabellen trots att de darrat betänkligt i de två senaste matcherna. Mot Tyringe i måndags blev det seger med 3–2 efter straffar och i går (fredag) blev det 2–1 efter förlängning borta mot Mjölby.

– Jag gick igenom matchen när jag kom hem på natten. Första perioden var bedrövlig från vår sida där vi saknade aggressivitet. I andra spelade vi bättre och skapade chanser och borde dödat matchen. I tredje kvitterade Mjölby till 1–1 i spel fem mot tre och därefter blev det nervöst och vi var rädda för att förlora. Vi fick till slut två poäng genom seger i förlängningen, vilket kändes skönt.

Hur arbetar ni för att få spelarna att slappna av?

– Vi pratar mycket om att släppa ned axlarna och bara gå ut och köra. Den här matchen ser vi som en positiv möjlighet i karriären. Folk har åsikter om våra resultat, men vi får lägga det åt sidan. Men alla klarar tyvärr inte av anspänningen utan det knyter sig istället, vilket beror på att vi hanterar situationer olika. Jag hoppas grabbarna ser chansen och gör en bra match och ser till att vi vinner.

När det gäller truppen kommer August Hummer tillbaka efter sjukdom, vilket gör att Petter Sjöcrona förpassas till läktaren.

Förutsättningarna för att Troja ska behålla förstaplatsen är glasklara. Tre poäng och det blir kvartsfinal. Troligtvis räcker också två poäng då de har 12 plusmål tillgodo på Borås (ifall de vinner sin match).

Vinner däremot BHC sin match och Troja max tar en poäng smiter västgötarna förbi och lägger beslag på förstaplatsen.

Det är upplagt inför en spännande avslutning.

Pucken i Ljungby Arena släpps 16.00.