SPORT 2024-02-10 KL. 06:46

BLOM: Troja återtog förstaplatsen

Av Magnus Blom

I onsdags utdelades knappt en tackling av Trojaspelarna när Mörrum gästade Ljungby Arena. Det var också en stor anledning till att det blev förlust med 1–3 och att trycket ökade på det rödvita manskapet inför mötet mot serieledande Borås på fredagskvällen.

BLOM: Troja återtog förstaplatsen
Foto: Fredrik Skog

Trojatränaren Jens Gustafsson efterlyste därför att hans adepter skulle agera betydligt aggressivare. Och han fick rätt.

Redan efter fem minuter hade det delats ut fler tacklingar än på matchen som spelades 48 timmar tidigare. Men Borås stod emot i det fysiska spelet och det var en härlig batalj att se från pressläktaren.

Troja tryckte på hårt i första ronden och skapade flera bra tillfällen. Den allra främsta hade Kalle Bartholdsson mot öppet mål, men han dröjde på tok för länge med skottet så att Konstantin Barulin hann täcka.

BHC å sin sida vaskade bara fram en farlig framstöt genom Philip Svensson, men Jesper Eliasson var snabb i sidledsförflyttningen och räddade. Perioden såg ut att bli mållös, men med bara tolv sekunder kvar gav nyförvärvet Atte Karppinen hemmalaget ledningen med 1–0. Att det var just en finne som nätade var kanske inte så konstigt, men lite överraskande, då Troja endast hade en på laguppställningen mot gästernas åtta spelare - samt även en blåvit coach.

Om Troja avslutade första perioden på bästa sätt fick de även en smakstart i rond 2 då Oscar Nordin skar in från kanten och elegant hängde upp 2–0 i krysset med en backhand bakom Barulin.

Den 39-årige ryske veterankeepern hamnade sedan i huvudrollen. Först åkte han ut två minuter för en tripping och kort senare fyra minuter för roughing och protest. Och Troja utnyttjade sitt pp-övertag då backen Calle Ehrnberg dundrade in 3–0. Därefter blev det lite grinigt ute på isen och utvisningarna haglade tätt. Calle Wäng och August Hummer hade utsökta lägen att öka på hemmaledningen men 3–0 stod sig perioden ut.

Foto: Fredrik Skog

I den avslutande tredjedelen inledde BHC med spel i numerärt överläge. Ett läge gästerna tog tillvara på då Matias Sointu reducerade till 3–1 och gav nerv åt matchen. En nerv som blev än mer påtaglig då gästerna kröp närmare i målprotokollet då Elias Elomaa forcerade in 3–2 med drygt 13 minuter kvar.

Resterande matchtid blev en gastkramning för hemmafansen då Troja blev ängsligt och lät BHC ta över taktpinnen. Med 1.49 tog BHC ut målvakten och satsade på sex utespelare och pucken dansade på mållinjen hos Jesper Eliasson. Troja fick lite andrum i slutminuten då Matias Sointu drog på sig en tvåa med 39 sekunder kvar. Och i öppen kasse spikade Oscar Nordin hemmasegern till 4–2 i tom kasse.

Segern var oerhört viktig för Troja i jakten på förstaplatsen då de smet förbi Borås och återtog serieledningen. Båda lagen står på 32 poäng, men då har Troja en match mindre spelad. På papperet har Troja kvar att möta de fem lagen på undre halvan och det ser vid en första anblick riktigt ljust ut, men jobbet ska göras också på isen.

Efter segern ekade segermelodin ”Cheerio” i Ljungby Arena.

Det var länge sedan den kändes så skön för fansen, spelarna och ledarna.

TV-Klipp efter matchen med Oscar Nordin

Matchfakta

Troja–Borås

4–2 (1–0, 2–0, 1–2)

Målen: 1–0 (19.48) Atte Karppinen (utan ass), 2–0 (21.05) Oscar Nordin (utan ass), 3–0 (32.56) Calle Ehrnberg (Kalle Bartholdsson/Atte Karppinen) spel fem mot fyra, 3–1 (41.02) Mattias Sointu (Henrik Eriksson/Jaako Haarti) spel fem mot fyra, 3–2 (46.27) Elias Elomaa (utan ass), 4–2 (59.57) Oscar Nordin (Jonathan Wikström) spel fme mot sex i tom kasse.

Utvisningar: T 6x2, B 9x2.

Skott: 34–28 (16–7, 10–8, 8–13)

Domare: Alexander Brännlund.

Publik: 1112.