SPORT 2024-02-25 KL. 18:55

Blom: Troja måste höja sig flera snäpp i play off

Av Magnus Blom

Släppa ned axlarna.
Gå ut och bara köra på.
En möjlighet att göra något positivt.

Blom: Troja måste höja sig flera snäpp i play off
Foto: Fredrik Skog

Det var budskapet från Trojatränaren Jens Gustafsson innan nedsläpp mot Forshaga, som endast hade äran att spela för.

Visst, Troja hade mycket puck och vann skotten med 14–3, men det berodde också på att hemmalaget hade två numerära överlägen som de inte utnyttjade. Vid det första gick det på tok för långsamt. Vid det andra var det betydligt bättre rörlighet, men gästernas målvakt Andreas Bosson ställdes aldrig på några större prov. Istället var det värmlänningarnas Nils Rydholm som hade den bästa chansen via ett friläge, men skottet styrdes upp i skyddsnätet.

Faktum är att det såg ut som i matcherna mot Tyringe och Mjölby tidigare i veckan för Trojas vidkommande. Den rätta glöden saknades från de rödvita aktörerna, som trots allt hade förstaplatsen att slå vakt om.

I fredags, mot Mjölby borta, fick Jens höja stämman i pausen.

Foto: Fredrik Skog

I Ljungby Arena var det däremot skånske artisten Hasse Anderssons ljuva stämma och låten ”Guld och gröna skogar” som ekade ur högtalarna i början av andra ronden. Låttiteln var inte direkt passande - trots att det är Melodifestivaltider - med tanke på hur det såg ut på isen. Men det gav effekt. För strax efteråt skickade poängstarke backen Dennis Fröland in 1–0 bakom Bosson.

Ett mål som stod till slutet av perioden då Axel Håkansson fick ett friläge då FIF-backen Felix Söderlund drattade omkull i egen zon. Och sonen till förre skyttekungen samt klubb-och sportchefen Daniel (med samma efternamn) prickade elegant in 2–0 och visade att han inte vansläktas.

I början av tredje ronden hade Troja flera möjligheter att punktera tillställningen men missade grovt. Istället missade Daniel ”Trucken” Karlsson Thörnros ett uppspel så pucken hamnade hos Victor Stark, som fri med Jesper Eliasson elegant reducerade till 2–1 med tio minuter kvar att spela.

Nerverna satt plötsligt utanpå tröjorna på Trojaspelarna, som dock fick ett gyllene tillfälle att stänga ned matchen i spel fem mo tre i två minuter. Men spelet blev krampaktigt och Forshaga höll tätt.

Svettdropparna i hemmalägret ökade med 1.53 återstod då Forshaga lyfte ut målvakten och satsade på sex utespelare. FIF försökte, men Troja klarade stormen och skickade in 3–1 i tom kasse genom Mattias Persson.

Foto: Fredrik Skog

Troja infriade målsättningen och vann Vårettan södra.

Nu väntar kvartsfinal, med start den 5 mars och där valen kommer att ske två dagar innan.

Har Troja något att hämta där?

Med den här veckan som måttstock blir det ett rungande nej. Därtill har de agerat alldeles för ängsligt.

I ett play off är det ohållbart. Där måste Troja höja sig flera snäpp. Annars blir det en snabb sorti.

Samtidigt ska man komma ihåg att lagen som återstår den här säsongen verkar otroligt jämna där inget lag hittills har stuckit ut.

Sedan återstår den viktigaste frågan av dem alla: Vilket lag kommer att välja Troja?

Det, om något, borde vara tändvätska för det rödvita gänget från Ljungby.

Matchfakta

Troja–Forshaga

3–1 (0–0, 2–0, 1–1)

Målen: 1–0 (22.12) Dennis Fröland (William Romfors/Mattias Persson), 2–0 (36.19) Axel Håkansson (Kalle Bartholdsson/Jonathan Wikström), 2–1 (49.49) Victor Stark (utan ass), 3–1 (59.57) Mattias Persson (Dennis Fröland/William Romfors)

Utvisningar: T inga, F 4x2.

Skott: 43–20 (14–3, 13–8,16–9)

Domare: Christoffer Palmqvist.

Publik: 872.