Av Per Brolléus
Möt förre trojanen Lukas Macklin och lär dig en massa om en motståndare (och om kommunen de kommer från) som Troja aldrig någonsin tidigare spelat mot. Håll till godo. Trettondagen klockan 16 är det nedläpp i den gamla ishallen i Tyresö.
Förutom att Hanviken är en ganska anspråkslös lucka eller dörr på en Ikeamöbel, så är det också en stadsdel i Tyresö. Och Tyresö är i sin tur en egen kommun som ligger nästan två mil rakt söderut från Stockholms city.
Och i Tyresö-Hanviken Hockey spelar ingen mindre än Lukas Macklin som anslöt till Troja från Nybro efter att han fått för lite speltid i Vikings 2023. Nu är han en av klubbens absoluta stjärnor.
– Vi är bra. Vi är riktigt bra, säger 24-åringen när Ljungby NU får tag på honom under lunchrasten.
Skillnaden mellan att spela i Troja och Hanviken är framförallt att i stockholmsklubben jobbar man heltid vid sidan av hockeyn.
– Det funkar, även om det är stor skillnad jämför med hur det var i Ljungby.
Men även om skillnaden jämte planen är stor så är skillnaden ute på isen i det närmaste obefintlig, menar Lukas.
– Vi är ett lag som gillar att föra matchen och jag sticker ut hakan och är säker på att vi vinner på måndag.
Den vindsnabbe Lukas Macklin. Foto: Fredrik Skog/Brightphoto
Den klassiska idrottsklubben i Tyresö är just Hanvikens SK som i ishockeysammanhang dessutom heter Tyresö Hanviken SK, lite som när Troja la till Ljungby i klubbnamnet. Hockeymässigt gjorde klubben förra säsongen sin bästa insats någonsin genom att komma fyra i Allettan Norra. Slogs ut i kvalet till Hockeyallsvenskan av Sundsvall.
Lukas Macklin är inne på att laget är ännu bättre i år.
– Många har ju höjt Visby till ett topplag i Allettan, men vi slog dom i sista matchen i höstas och tog två pinnar mot dom häromdagen. Vi är bra.
Lukas ställs öga mot öga med sina gamla polare i Troja. Foto: Fredrik Skog/Brightphoto
Mer fakta om Hanviken. 1944, då klubben bildades av ett gäng unga grabbar, tog styrelsen ett mycket udda beslut. Ingen aktiv medlem fick vara äldre än 16 år, ett beslut som synnerligen klokt nog revs upp redan efter några månader. Från allra första början hette föreningen Kumlapojkarna (finns ett Kumla även i dessa trakter), men man bytte namn till Hanvikens SK redan efter något år.
Även om klubben är riktigt stor så är intresset från publikens sida inte i närheten av vad det är i Ljungby. Laget hade 1729 åskådare – totalt på hela höstsäsongen i Hockeyettan Östra. Utslaget blir det ett föga imponerande snitt på 192 personer per match hemma i Tyresö Ishall.
Snart är den klar, den nya ishallen. Foto: Tyresö kommun
2023 skulle lagets nya ishall stått klar med en publikkapacitet på tusen personer, men bygget stoppades efter fusk med grovleken på balkarna som bär upp konstruktionen. Enligt kommunens hemsida ska nya ishallen vara klar sent under 2025, men det verkar vara väldigt osäker prognos. Ishallen har varit en stekhet potatis för politiker, jurister och tjänstemän i drygt två år.
– Det går inte jämföra intresset för sitt lag i Nybro eller i Ljungby med hur det är här i Tyresö. Men vi har en del riktiga fans som alltid kommer och kollar. Det var ju såklart också en omställning, menar den sympatiske forwarden som den här säsongen stått för 26 poäng (11 mål, 15 assist).
Mer fakta. Bandy och pingis var det Hanvikens SK sysslade med i början, därefter har så gott som varenda sport funnits under klubbemblemet. Men det var först 1955 man gav sig på ishockeyn, vilket betyder att man firar 70 år som hockeylag i år. Föreningen jubilerade som 80-åring i fjol.
Man kan ta buss 890 in till Sergels torg från Tyresö, men glöm tunnelbanan – den funkar inte så här långt ut ”på landet”. Dock, gröna linjens tunnelbana kan man åka in till stan, men då får man först ta sig till Skarpnäck.
Lukas Macklins kompis Jonathan Wikström ställs öga mot öga med sin gamle polare. Foto: Fredrik Skog/Brightphoto
För Lukas Macklins del så är det nästan en timme på bussen för att ta sig från hemmet på Kungsholmen till ishallen i Tyresö. Och man håller kanske inte ihop i laget lika mycket som i Troja.
– Ska bli jättekul att möta ett lag där man känner så många. Under mina ett och ett halvt år i Ljungby så blev det att vi yngre killar hängde en hel del. Blev mycket tid med Eliasson, Käkelä, Nordin och Wikström, för att nämna några, säger Lukas.
En sista laddning fakta: Politiskt har det varit rörigt i Hanviken, eller rättare sagt i Tyresö. Moderaterna planerade att ta makten efter det senaste valet 2022, men en centerpartistisk kommunfullmäktigeledamot satte sig på tvären mot det valtekniska samarbetet M ville inleda med SD. Då låg gatan öppen för Socialdemokraterna som kunde fortsätta styra kommunen. Men säg den lycka som varar. I april 2024 sprack samarbetet mellan S och deras koalitionspartier L, C och MP. I stället styrs nu kommunen av kombon Moderater och Socialdemokrater som tillsammans bildar en jättemajoritet i kommunfullmäktige.
Kända profiler från Hanviken och Tyresö är hockeyspelaren Rickard Gynge, sångerskan Lisa Nilsson, skådisen Ola Rapace, sportreportern Marie Lehmann, politikern Sara Skyttedal samt rikstygsmästaren Johan Nilsson (död 1642).
Lisa Nilsson, Richard Gynge och Marie Lehmann - tre profiler från Tyresö. Foto: Emil Malmborg, Simon Hastegård och Michael Campanella