SPORT 2023-11-15 KL. 22:08

Fröland frälste Troja inför storpublik

Av Magnus Blom

Derbymötet i Hockeyettan södra mellan Alvesta SK och IF Troja-Ljungby, som hemmalaget valde att lägga i Vida Arena i Växjö, blev en succé då publiksiffran uppgick till 3 676 åskådare. Och de som fanns på plats fick se Troja även vinna returmötet då matchen slutade 1–4 (1–1, 0–3, 0–0).

Fröland frälste Troja inför storpublik
Foto: Fredrik Skog

– Vi gjorde vad vi skulle, sade Trojas tränare, Jens Gustafsson, efter fullpoängaren.

Första perioden: Matchen blev försenad tio minuter på grund av en trafikolycka på väg25. När derbyt väl kom igång var det Troja som tog tag i taktpinnen och dikterade villkoren. 0–1 kom också genom Dennis Fröland från slottet där Oscar Nordin stod för förarbetet. Och det var bud på fler mål de första tio minuterna. ASK hade inte mycket att komma med i anfallsväg. De stack dock upp på en kontring då Hampus Henriksson kom fri med Jesper Eliasson, men Trojakeepern räddade. När Rasmus Åkerblad drattade på ändan i mittzonen. Victor Lindman tog hand om pucken och serverade den till Ebbe Fjellström som skickade in 1–1. I slutet av perioden var Fjellström nära att näta igen, men Eliasson fick ihop benskydden i sista stund.

– Vi började riktigt bra där vi spelade rakt och enkelt och hade bud på fler mål. Sedan har vi en tendens att göra det svårt för oss och ett pucktapp bäddade för 1–1, sade Jens.

Andra perioden: Troja fick ett tidigt pp-läge och det utnyttjade de vitröda på bästa sätt då Dennis Fröland, assisterad av Jesper Emanuelsson dundrade in 1–2. Efter det tappade gästerna kommandot. Hampus Henriksson kom i ett nytt friläge med Eliasson, som åter var med på noterna och räddade. När ASK fck sitt första pp-läge träffade William Wennström stolpen. Men när de helsvarta inte utnyttjade sina lägen visade Troja istället hur det ska gå till. Kvällens kung, Dennis Fröland, hittade Calle Ehrnberg som med sitt första mål för säsongen ordnade 1–3. Dryga minuten senare fick fjärdekedjan till ett långt byte i anfallszon och det utmynnade i 1–4 genom Lukas Macklin med en snärtig backhand.

– I andra perioden böljade spelet fram och tillbaka och det var mycket spel öst-väst istället för nord-syd. Vid 3-1 och 4–1 bet vi oss fast i anfallszon och det gav utdelning, sade Jens.

Tredje perioden: I den tredje ronden böljade spelet och båda lagen vaskade fram chanser. Otto Hernell och Hampus Henriksson i ASK fick gratischanser men Eliasson svarade för nya vassa räddningar. Troja å sin sida hade sina bästa möjligheter genom Carl-Johan Sjögren och Jonathan Wikström. Matchens sista chans skapades på nytt av Hampus Henriksson, men den här gången stod stolpen i vägen.

– Jag tycker vi hade bra kontroll i slutperioden och de gånger Alvesta skapade något berodde på individuellt slarv från vår sida. Vi gjorde en del bra saker, men har också mycket att jobba med, summerade Jens Gustafsson.

Slutsummering: Troja motsvarade förväntningarna och tog en ganska bekväm trepoängare mot Alvesta i Vida Arena, där storpubliken uppgick till 3676. Viktiga poäng låg i potten och Troja befäste sin femteplats. Troja började klart bäst, men Alvesta kom starkt mot slutet av den första tredjedelen och siffrorna stannade på 1–1. I mittperioden avgjorde Troja derbydramatiken med tre raka mål fram till 1–4. Den sista akten bjöd på flera chanser, men inga fler mål. 1–4 således och tre vattentäta poäng hem till Ljungby. Dennis Fröland var kvällens kung i rinken med två mål och ett assist på kontot. Kul även för backkollegan Calle Ehrnberg att spräcka målnollan. Nu kanske det lossnar på allvar för 57:an? Nykomponerade kedjan med Macklin, Käkelä och Sjögren visade också fina takter framåt. Jesper Eliasson hade en del att stå i längst bak, men gjorde det bra.

På lördag väntar KRIF hemma i en oerhört viktig match i kampen om en plats i allettan.

Matchfakta

Alvesta–Troja

1–4 (1–1, 0–3, 0–0)

Målen: 0–1 (5.46) Dennis Fröland (Oscar Nordin), 1–1 (14.37) Ebbe Fjellström (Victor Lindman), 1–2 (24.39) Dennis Fröland (Jesper Emanuelsson) spel fem mot fyra, 1-3 (35.27) Calle Ehrnberg (Dennis Fröland), 1–4 (36.54) Lukas Macklin (Carl-Johan Sjögren/Lucas Käkelä).

Utvisningar: A 3x2, T 3x2.

Skott: 30–35 (7–16, 13–12, 7–10)

Domare: Marcus Hejdesten.

Publik: 3676.

Foto: Fredrik Skog