SPORT 2023-11-25 KL. 19:42

”Jag är stolt över killarna”

Av Magnus Blom

Trots ett stort manfall svarade IF Troja-Ljungby för en stark avslutning i bortamatchen mot serieledande Karlskrona HK i Hockeyettan södra. Men det räckte inte till poäng då resultatet i NKT Arena blev 3–2 (1–0, 2–1, 0–1).

”Jag är stolt över killarna”
Dennis Fröland stod för 2-3-målet under lördagens match. Foto: Bildbyrån/Arkiv

– Jag är stolt över killarna. Vi gav verkligen Karlskrona en riktig fight, men tyvärr blev vi poänglösa, sade Trojas tränare, Jens Gustafsson.

Första perioden: Inledningen på matchen var tveksam från båda håll. KHK var inte riktigt vaket medan Troja valde ett defensivt upplägg. Efterhand tog hemmalaget initiativet och i matchens första power play träffade Victor Crus-Rydberg ribban hos Viktor Westermark i Trojakassen, som gjorde säsongsdebut i A-laget då Jesper Eliasson var sjuk. Till slut fick emellertid KHK utdelning. Linus Lööf vände bort Dennis Fröland vid blålinjen och serverade pucken till John Henrion som satte 1–0. Troja höll jämna steg spelmässigt, men satte aldrig Carl Malmqvist på några större prov förrän Jesper Emanuelsson var igenom men stoppades grovt.

– Vi ville komma ut hårt, men det blev tvärtom och perioden påminde om två boxare som tog ut varandra, sade Jens.

Andra perioden: Trojas Lukas Macklin åkte ut i slutet av första perioden (och 1.25 in i andra), men det underläget klarade gästerna. Men spelarna hann aldrig byta och i efterdyningarna av överläget ökade KHK på till 2–0 genom Philip Norberg Aspnäs, fint framspelad av Linus Lööf. Tre minuter senare var det dags för ännu en Trojautvisning, den här gången på Kalle Bartholdsson. Det utnyttjade KHK på bästa sätt då Victor Crus-Rydberg ordnade 3–0, hans första mål för säsongen. Troja var verkligen nere för räkning. Men laget repade mod och fick en energikick då Oscar Nordin reducerade till 3–1 på en målvaktsretur. Troja avslutade perioden i spel fem mot fyra och var ytterst nära ytterligare ett mål. Calle Ehrnberg träffade stolpen och i slutsekunden sköt Kalle Bartholdsson pucken i plocken hos Carl Malmqvist. Aktioner i slutskedet som gjorde att Troja skaffade sig momentum inför slutperioden.

– KHK var bättre än oss i början och gick ifrån till 3–0. Då vaknade vi till och klev upp i banan då vi hade allt att vinna. Vi fick ett mål som gav oss extra energi samtidigt som våra tillresta supportrar stöttade oss, sade Jens.

Tredje perioden: För tredje ronden handlade bara om de vitröda som fick ytterligare energi då Dennis Fröland ordnade 3–2 med drygt tolv minuter kvar. KHK var rejält pressat och drog på sig fyra minuter i box play. Troja låg på hårt, men hemmaspelarna offrade sig och höll tätt. Med minuten kvar lämnade Westermark kassen och in kom ytterligare en utespelare. KHK fick dock ut pucken ur den egna zonen och höll undan till en uddamålsseger.

– Den avslutande perioden ägde vi spelet, men vi kom tyvärr inte närmare än 3–2. Vi gav det en chans och det känns surt att vi inte får poäng med oss hem då det var en jämn match. Vi får slicka såren i helgen och förhoppningsvis får vi tillbaka några spelare på onsdag, summerade Jens Gustafsson.

Slutsummering: Troja var rejält brandskattat på backsidan inför mötet mot Karlskrona. Lägg därtill att förstekeepern Jesper Eliasson inte kom till spel då han var sjuk, vilket gjorde att Viktor Westermark gjorde A-lagsdebut i seriesammanhang. Och han skötte sin syssla bra. Troja agerade passivt den första halvan av matchen och det utnyttjade förstås KHK som gick ifrån till 3–0. Troja var nere på nio, men reste sig på ett beundransvärt sätt och gav tabellettan full upp. Oscar Nordin reducerade till 3–1 i slutet av andra och Dennis Fröland gav ytterligare energi till gästerna då han satte 3–2 med drygt tolv minuter kvar. Men trots en intensiv press in i det sista och 9–1 i skott kom aldrig kvitteringen. De sista 25 minuterna var det bästa Troja presterat på länge, vilket de ska ta med sig till avslutningen.

Med fyra omgångar kvar är Troja kvar på sjätte plats och en plats i allettan hänger onekligen på en skör tråd då Vimmerby respektive KRIF är sex respektive två poäng före (med en match mindre spelad).

Nästa kamp är hemma mot Kristianstad på onsdag.

Matchfakta

Karlskrona–Troja

3–2 (1–0, 2–1, 0–1)

Målen: 1–0 (14.02) John Henrion (Linus Lööf/Philip Norberg Aspnäs), 2–0 (22.12) Philip Norberg Aspnäs (Linus Lööf/Christoffer Rasch, 3–0 (26.04) Victor Crus-Rydberg (Filip Cruseman/Alexander Bergström) spel fem mot fyra, 3–1 (36.30) Oscar Nordin (Emil Ekholm/Jesper Emanuelsson), 3–2 (47.48) Dennis Fröland (utan ass).

Utvisningar: K 5x2, T 4x2.

Skott: 18–27 (8–8, 9–10, 1–9)

Domare: Anton Söderlind.

Publik: 1666.