SPORT 2024-04-12 KL. 06:00

Lagantränaren: Vi siktar på övre halvan

Av Magnus Blom

Förra året hängde Lagans AIK kvar i division 4 via ett nervkittlande kvalspel.
I år spänner klubben bågen ordentligt och tippar att de ska hålla till på övre halvan.
Detta trots att en toppduo lämnat föreningen.

Lagantränaren: Vi siktar på övre halvan

– Jag har stor tilltro till det här gänget och får vi vara friska och krya anser jag det vara en realistisk målsättning, säger nye sportchefen Adnan Velic.

Att 31-årige Adnan sticker ut hakan är uppfriskande, speciellt som LAIK inför den här säsongen har tappat sina främsta kort i kreative mittfältaren Albin Nyberg, som provar vingarna i division 2-laget Räppe från Växjö, samt målkungen William Svensson, som lagt skorna på hyllan.

– Att Albin testar högre upp i seriesystemet är inget konstigt. Han besitter hög kapacitet och har stora chanser att lyckas. Beträffande William finns han fortfarande med i truppen och hans tröja med numer 14 hänger i omklädningsrummet. Vi har pratat lite löst, men jag vill inte påskynda något. Känner William för att komma och träna med oss är han mer än välkommen, säger Adnan, som har en speciell relation till nye tränaren Edin Velic att förhålla sig till.

Edin är nämligen far till Adnan.

– Men det var inte jag som skrev kontraktet med pappa. Det gjorde nämligen dåvarande sportchefen Fredrik Nyberg förra året, men då han valde att sluta inför den här säsongen fick jag ta över sportchefsrollen. Men jag hade gjort samma sak. Min pappa besitter ett stort kunnande och tränade Häradsbäck i två säsonger innan han förra året tog ett break, så han kommer laddad inför den här uppgiften.

Vem bestämmer?

– Jag har sista ordet. I alla fall när det gäller Lagan, skrattar Adnan och tillägger:

– Privat är det pappa som är boss.

Målvakten Eric Nilsson rycker in i lumpen till hösten.

Och Lagan har ett intressant lag på papperet om alla är tillgängliga. Inte minst har de skaffat flera nyförvärv som kommer att lyfta laget.

– Johnny da Silva, som spelat i Ljungby, blir mittback med stort ansvar. En ledare i mina ögon. På mitten sticker trion Mohammad Emran Sharifi, Dzenan Becirovic och Mansur Musavi ut från mängden. De kompletterar varandra bra med offensiva och defensiva egenskaper.

Det som oroar en smula är målvaktssidan där Eric Nilsson efter sommaren ska rycka in i lumpen. Erik Lundin finns i bakgrunden, men har tagit en paus. Framåt har vasse målskytten Theo Eriksson problem med knäna och är ett oskrivet kort.

– Vi ber till högre makter att båda kan spela i den utsträckning vi hoppas. Men jag håller koll runt omkring och ser om det kan dyka upp något på spelarsidan då truppen är något tunn.

Hur kommer pappa att formera startelvan?

– Han är flexibel, men i grunden lär det bli 4-2-3-1 då vi har spelare som passar in i det systemet.

Trots en liten trupp siktar Lagan på den övre halvan i div 4 Västra.

Med tanke på att Lagan fick kvala sig kvar förra året för att förlänga kontraktet med division 4 väntar nya derbykamper mot Ljungby IF, även om klubbarna fått byta till den västra gruppen.

– Det blir speciella matcher mot LIF, förstås, inte minst då det är min moderklubb. Vi vann mot dem med 3–0 hemma förra året och visade då att vi kan mäta oss mot dem i en enskild match. Får vi att stämma i år kan vi göra det igen. Hur som helst lockar det mycket folk till matcherna och sådant inspirerar lite extra.

Vilka vinner serien?

– LIF har en imponerande bredd i spelartruppen och de får min röst. Sedan har jag lite dålig koll på övriga gäng, men jag har hört att Råslätt värvat friskt och är en outsider. Sedan sticker jag ut hakan lite och tror att vi kan vara med och sluta på övre halvan om vi slipper skador.

Att Adnan tror på sitt lagbygge är - lite oväntat med tanke på att de blåvitas två största profiler försvunnit - men tyder samtidigt på att han litar på sina adepter.

– Vi har ett bra lag och det ska vi också visa ute på planen, slutar Lagans sportchef Adnan Velic optimistiskt, vars gäng endast har vunnit mot HL21 under försäsongen.

Ur den aspekten blir LAIK spännande att följa den här säsongen.

Målfarlige Theo Eriksson har problem med knäna.

Hemmaarena: Ringvallen

Fjolårsplacering: Tia i division 4 Småland Sydvästra med 15 poäng. Klarade sig kvar via kvalspel.

Tränare: Edin Velic, första säsongen.

Övriga ledare: Pontus Ahllwy, assisterande tränare,lagledare, Adnan Velic, sportchef. Vakanta platser finns som lagledare och materialare.

Nyförvärv: Andreas Karadza, mv, Kånna, Johnny da Silva, b, Älmeboda/Linneryd, Mohammad Emran Sharifi, mf, Gnosjö, Dzenan Becirovic, mf, Jönköping Södra, Mansur Musavi, mf, Rydaholm, Milton Ahllwy, mf, Ljungby.

Spelarförluster: Rikard Szaz, b, Ljungby, Neo Carlström, mf, Ljungby, Albin Nyberg, mf, Räppe, Noel Sunjic, mf, klubblös, William Svensson, f, slutat.

Målsättning: Att komma på övre halvan.

Seriefavorit: Ljungby får bära favoritskapet med sin breda spelartrupp. Jag har även hört att Råslätt värvat friskt och de får vara seriens outsider.

Resultat i träningsmatcherna: HL21 4–0 (h), Värnamo Södra inställd (h), Växjö BK 2–3 (h), Västboås inställd (b), Alvesta GoIF 2–3 (b), Moheda 1–1 (h), Gnosjö 0–2 (b), Torpa 2–3 (h).

Premiärmotståndare: 14/4 Bredaryd Lanna (h)

Så här spelar LAIK:

14/4 13.00 Bredaryd Lanna (h)

20/4 13.00 Råslätt (b)

27/4 13.00 Kulltorp (b)

4/5 13.00 Bankeryd (h)

10/5 19.00 Smålandsstenar (b)

18/5 13.00 Hallby (h)

24/5 19.00 Västboås (b)

31/5 19.00 Ljungby (h)

6/6 18.00 Gnosjö (b)

15/6 13.00 Hovslätt (h)

25/6 19.00 Bredaryd Lanna (b)

29/6 13.00 Råslätt (h)

13/8 19.00 Kulltorp (h)

17/8 13.00 Bankeryd (b)

23/8 18.30 Smålandsstenar (h)

27/8 19.00 Värnamo Södra (b)

1/9 13.00 Hallby (b)

7/9 13.00 Västboås (h)

14/9 15.00 Ljungby B)

21/9 13.00 Gnosjö (h)

29/9 13.00 Hovslätt (b)

5/10 13.00 Värnamo Södra (h)