SPORT 2024-05-15 KL. 06:00

Linus puss till mamma Mia i Ostrava

Av Per Brolléus

Ljungby-Linus familj njuter på plats i tjeckiska Ostrava. Pappa Micke, mamma Mia, storebror Joel och lillebror Tom kollar hockey-VM där mellangrabben Linus är en av stjärnorna i Tre Kronor.
– Man får ju nypa sig i armen. Min pajk spelar med de allra största NHL-stjärnorna. Det tro fasen vi var tvungna att åka, säger en sjudande glad pappa Mikael Emmet Johansson.

Linus puss till mamma Mia i Ostrava
Familjen Johansson i Ostrava. Joel, Tom, Linus, Mia och Mikael. Foto: Privat

Han tog, mot många experters tips, en plats i truppen som är den bästa svenska uppställningen i ett VM på många herrans år. Och för familjen Johansson var det aldrig någon tvekan om att åka till Tjeckien för att se sonen spela tillsammans med några av världens absolut största hockeystjärnor i Tre Kronor.

Till ishockey-VM i Tjeckien har Tre Kronor fått med sanslöst starka namn från NHL. Den allra största har dessutom ett förflutet i Ljungby, Sunnerbogymnasiet och Troja - Erik Karlsson.

– Det var för jäkla kul när vi träffade Linus dagen efter Polen-matchen, berättar Emmet med en passion och en glöd som skulle kunna smälta varenda is i hela Ostrava där VM spelas just nu. Då kom Erik Karlsson fram och minns namnen på hela familjen och snackade med yngste sonen Tom, som ju var helt chockad. Erik lirade ju i Troja/Ljungby J20 samtidigt som Linus och bodde ett tag hemma hos oss.

Sejouren i Troja blev inte så långvarig för superstjärnan Erik Karlsson som gick hockeygymnasiet på Sunnerbo. Han blev, påpekar undertecknad journalist, utslängd ur klubben eftersom han inte brydde sig det minsta om skolan. Han skulle bli hockeyproffs och behövde inte lära sig om algebra eller periodiska systemet, menade Erik. Det var inte okej, utan han fick åka hem till föräldrarna i Landsbro igen. Hur det gick sen? Han blev världens bästa hockeyback.

Linus Johansson i segermatchen mot USA i Hockey-VM i Ostrava. Foto: Maxim Thore/Bildbyrån

Utöver Polenmatchen har familjen Johansson sett även premiären mot USA och pappa Emmet är överlycklig över det han ser sonen göra på isen.

– Han är ju helt otrolig som för det första tar en plats i det här superlaget. Och han gör det bra. I SHL vet ju alla att han är en fruktansvärt jobbig jäkel att möta samtidigt som han är en ledarfigur av stora mått – och ovanpå det så är han den mest ödmjuka av alla ödmjuka som finns.

– Vet du vad han gjorde när vi träffade honom ihop med alla de andra spelarna och deras släktingar?

– Nej?

– Han rusade fram till Mia och gav henne en stor puss på munnen. Det gjorde ingen annan på sin morsa. Linus är ett unikum, jublar pappa Emmet.

Just nu är familjen hemma i Sverige och Båstad, där de numera bor, men med tanke på den otroligt höga nivån Tre Kronor förfogar över så kommer åtminstone Emmet och Mia åka ner till slutspelet igen.

– En sån här chans får man inte missa. Det kan mycket väl bli VM-guld MED VÅR SON I LAGET. Per, fatta hur stort det är!?