SPORT 2024-05-10 KL. 17:00

Som vanligt: En ljungbykille i VM

Av Per Brolléus

Nu är det dags! Hockey-VM börjar. Och precis som vanligt så finns det ljungbyblod med i Tre Kronor. Linus Johansson tog en plats i en trupp som inte på många många år varit så stjärnspäckad.

Som vanligt: En ljungbykille i VM
Foto: Martin Sekanina/Bildbyrån

Länge fanns Oscar Fantenberg med i fajten om en plats i VM-truppen, men när NHL-stjärna efter NHL-stjärna tackade ja så fick Oscar kliva åt sidan.

Men i detta NHL-späckade Tre Kronor finns alltså Linus från Hyacintvägen i Ljungby med. Det var därifrån han cyklade rakt nedför backen till Lagavallen och spelade väldigt mycket fotboll. Hockeyspelandet låg ju på andra sidan stan, men var uppenbart omöjligt att komma undan med tanke på att storebror Joel och inte minst pappa Mikael båda blev och var riktigt vassa hockeyspelare.

Även Linus lillebrorsa Tom blev sedermera hockeylirare, framförallt i Halmstad Hammers.

Foto: Maxim Thore/Bildbyrån

För Linus var vägen till toppen extremt slingrig. Troja gällde upp till junioråldern, men istället för att ta en plats i A-laget hamnade Linus på en omväg till toppen via Nittorp och Olofström.

Men, det var i Storhamar som allting exploderade. Linus gjorde succé och helt plötsligt var det inte alls intressant att få hem Linus till mamma Mia och pappa Mikael (mer känd som Emmet) på Hyacintvägen igen. Istället blev det Mora och Djurgården som fick se en riktig stjärna växa fram. Målfarlig – men framförallt en ledare på planen.

Efter Djurgården blev det 2019 kontrakt med Färjestad – där är Linus ju är kung. SM-guld häromåret och i samband med framgångarna så har det nu blivit 37 matcher med Tre Kronor.

Hur mycket speltid Linus får av förbundskapten Sam Hallam i VM, som spelas i Tjeckien, återstår att se.