SPORT 2023-11-14 KL. 19:15

Trojatränaren inför derbyt

Av Magnus Blom


Efter ett speluppehåll på tolv dagar är det åter dags för matcher i Hockeyettan södra. För IF Troja-Ljungbys del innebär det bortamatch mot grannen Alvesta SK och spelplatsen blir Vida Arena i Växjö, där viktiga poäng står på spel då det är sjuan som tar emot femman.

Trojatränaren inför derbyt

– Det har sett bra ut på träningarna och intensiteten har ökat, så det ska bli kul att tävla om seriepoäng på nytt, säger Trojas tränare, Jens Gustafsson.

Intresset för derbykampen på onsdagskvällen är stor och det spekuleras att publiksiffran kommer att hamna runt 3 000 åskådare i Vida Arena.

– Rinken är lika lång och bred där som den är här i Ljungby, så det ska inte spela någon roll att vi spelar i Växjö. Att det blir mycket folk tror jag betyder mer för dem än för oss då vi har några erfarna spelare som spelat i liknande arenor tidigare.

Nykomlingen ASK startade riktigt starkt och har tagit tolv poäng på tio matcher och gjort det över förväntan så här långt. På slutet har det dock gått trögare poängmässigt med en seger på de senaste fem kamperna, men trots det ligger de bara en poäng bakom Troja i tabellen. Klubben har förmodligen mått bra över breaket och nu har även den egne produkten Hampus Andréen tänkt om och gjort comeback.

– Alvesta har, som de flesta nykomlingar, spelat bättre än poängen de tagit och visat att de vill vara med och kämpa på den hör nivån.

När det gäller Troja ligger de på femte plats vilket leder till spel i allettan. Innan uppehållet föll de borta mot Halmstad Hammers med 1-4.

– Precis som Alvesta tycker jag vi förtjänat mer poäng än vi tagit, men samtidigt ljuger aldrig en tabell. Vi har varit lite för mycket upp och ned.

Ni vann hemmamatchen med klara 6–1. Minnen från den kampen?

– Att Alvesta var bättre än oss i halva matchen, men vi lyckades göra tre mål i slutet av andra perioden och kopplade greppet.

Vad blir viktigt i spelet mot Alvesta?

– Special teams, som vanligt. Enligt statistiken har vi lite fördel där mot Alvesta. Vi tjatar vidare om att spela enklare och lägga pucken djupt och sätta press på deras backar när lägena dyker upp. Det har sett bra ut på träningarna och jag vill se samma attityd och inställning när det blir allvar.

Gällande spelartruppen har Troja lånat in anfallaren Mika Ounasvuori från Kalmar HC och han spelar tillsammans med William Romfors och Jesper Emanuelsson. Backen Carl Ernstig är nu med och kör för fullt igen då han de senaste veckorna varit skrudat i en blå träningströja (ej tacklingsbar), men för hans del dröjer det någon vecka till innan han är aktuell. Rutinerade Daniel ”Trucken” Karlsson Thörnros är avstängd och missar derbyt.

– Med Mikas inträde i truppen har vi fått mer konkurrens och det märks att spelarna vill slå vakt om sin istid. Vi inleder med 13 forwards då Axel Håkansson också kommer att få speltid.

Ni ligger en poäng före Alvesta i tabellen, så det är en viktig match som stundar?

– Alla matcher är lika viktiga men vi behöver steppa upp, helt klart. Och det gäller även mig och ”TT (Tobias Törnkvist) när det gäller coachningen där vi kommer att bli lite tuffare och matcha de spelare som är heta för stunden lite mer, sammanfattar Jens Gustafsson.

Pucken i Vida Arena släpps 19.00.